Boktipset

Denna vecka läste jag ut en väldigt bra bok som jag skulle vilja tipsa om. Nämligen A Song of Ice and Fire: A Game of Thrones. Denna bokserie har rätt nyligen fått en serie med namnet Game of Thrones. I bokserien A Song of Ice and Fire(Sagan om is och Eld på svenska) är det bara första boken som heter Game of Thrones. Följande böcker har andra namn. Andra boken i serien heter till exempel A Clash of Kings.

Författaren George R. R. Martin har blivit jämförd med den hyllade författaren J R. R. Tolkien. Liknelsen i deras språk är stort – om man bortser från åldern. Sidorna pryds av beskrivningar, släkten, vapensköldar och sociala som fysiska krig. George R. R. Martin har byggt upp en hel värld och fyllt den med sin fantasi. En värld man lätt tar till sig och accepterar.

Serien lyckas inte leverera alla dessa detaljer som finns i boken. Trots det är serien väldigt bra och skådisarna gör ett utmärkt jobb med att gestaltera karaktärerna. För det är nog det som gör Sagan om is och led bra. Den har rika karaktärer som man lär sig antingen hata eller älska. Det finns alltid någon man hejar på.

Sagan om is och eld är medeltida fantasy och än så länge finns det ingen svensk översättning. Två gånger har man försökt sig på att översätta böckerna med båda gångerna har produktionen avbrutits. Kanske för att böckerna gör sig bäst på engelska eller att George R. R. Martin har skrivit ett sådant mästerverk att man inte vill förminska det genom att översätta fel.

Engelskan var inte den lättaste att läsa, men man förstår ändå allt. Missar man något ord så gör det inget. Dessutom lär man sig snabbt på grund utav sammanhanget vad många återkommande ord betyder. Har du inget att läsa så år mitt tips att ta upp Sagan om is och eld: Kampen om järntronen!

No comments yet.

Kommentera