Bakning ger färdighet

Att baka är roligt, givande, socialt och framför allt en färdighet värd att ta hand om. Jag vet inte hur många gånger jag blivit ombedd att baka inför kalas, möten, träffar och studenter. Det kan vara allt från tårtor till enstaka kakor eller bakelser – ibland även bröd. Bakning har för mig varit ett sätt att träffa människor och kunna bidra med något. Det började nog med att jag föredrog mammas bullar istället för köpta. Vid varje fika i skolan eller på andra ställen brukade jag baka mitt egna bidrag – i form av bullar till en början. Nu gör jag det till allt. Det finns inte en köpt kaka hemma hos mig. Även om jag alltid använder mig av recept när jag bakar så har jag en känsla för utseende. Tårtor är min specialitet. Jag gillra att dekorera tårtorna – innehållet är jag inte så noga med utan kör vad som står i receptet. Bakar man till barn blir det ännu roligare – de vill oftast ha små figurer på sina tårtor.

Det har varit en lång vinter och att fylla dagarna med goda bakelser för med sig lite ljus i mörkret. På vintern gillar jag att baka storbak. Det ska vara mycket och mustigt. Gärna sockerkakor, bullar, stora pepparkakor och liknande. Nu när våren är runt hörnet gillar jag lättare bakelser. Citronsmak, friska frukter och gärna kex. Toppa det hela med ett glas jordgubbssaft så blir jag nöjd. Då kan jag suga in den kalla vårsolen och njuta av fågelkvittret. Så ta tid till att baka! Det är en färdighet du alltid kommer ha nytta av.

4 Responses to “Bakning ger färdighet”

 1. Lara Wilder 15 maj, 2013 at 12:02 Permalink

  Vaniljbullar är riktig läckra och går fint att baka som snäckor. Här är en enkel och god fyllning jag själv använde när jag drev café.

 2. Alex Wood 13 juni, 2013 at 08:40 Permalink

  Vit Sirap används till bullar och vetebröd – främjar jäsningen och gör att vetebröden och bullarna håller sig mjuka och färska längre.

 3. Abe Padilla 26 juni, 2013 at 12:41 Permalink

  Hos oss samlas människor för att njuta av godsaker i våra hemtrevliga lokaler. Doften av nybakat möter dig redan i dörren! Här kan du fresta dina smaklökar med underbart goda bakelser, bullar, tårtor, välsmakande bröd samt smörgåstårtor och kakor av olika sorter. All bakning sker med stor omsorg och vi använder alltid färska råvaror och dagsfärska produkter.

 4. Rosanna Hendrix 9 juli, 2013 at 06:41 Permalink

  Nu är det hög tid att baka lussebullar till Lucia. Här kan ni läsa om förra årets lussebak. Förra årets deg bakades i flera steg med raskdeg och bortgörning. Detta året bakar jag med kesella. Den här gången blev bullarna faktiskt bättre. Väldigt saftiga och goda i smaken. Varför göra det krångligt när det enkla är gott nog. Så jag gör som Arla skriver i sina recept- baka med kesella/kvarg.

Kommentera