God midsommartårta

Imorgon är det midsommar och vad passar då inte bättre än att göra en god tårta. Här kommer ett recept som jag hittade på Arla.se som jag själv ska pröva inför morgondagen.

Tårtbotten:
4 ägg, 2 dl strösocker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
Rivet skal och saft av 2 citroner, 2 dl strösocker, 75 g smör och 3 äggulor

Jordgubbsmousse:
2 gelatinblad, 250 g jordgubbar, 1 dl strösocker och 2 dl vispgrädde

Vaniljkräm:
1 vaniljstång, 2 12 dl mjölk, 3 äggulor, 12 dl strösocker, 34 msk majsstärkelse och 25 g smör

Garnering:
750 g jordgubbar och 5 dl vispgrädde

Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 4 bottnar.

Lemoncurd
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.

Jordgubbsmousse
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.

Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Klicka ner smöret under vispning. Kyl krämen snabbt och rör om då och då.

Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Börja med lemoncurd, sedan jordgubbsmousse och sist vaniljkräm. Täck tårtan och låt gärna stå i kyl till dagen efter.

Garnering
Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. Vispa grädden till ett fast skum. Täck hela tårtan med hälften av grädden. Spritsa resten av grädden på sidorna. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket.

Källa: Arla.se

No comments yet.

Kommentera